О НАМА

Школа је саграђена и почела са радом 1940. године. Тада је радила као четворогодишња школа. Дограђена је и адаптирана 1960. године и тада је почела да ради као осмогодишња школа. Првог септембра 1984. почиње са радом издвојено одељење у Бобишту.

Школу похађа 702 ученика, распоређена у 34 одељења. У централној школи налази се 21, а у издвојеном одељењу у Бобишту 13 одељења.

Много је ученика и наставника прошло овом школом. Већина је оставила велики траг и постала њен неизбрисиви део. Школа поседује фискултурну салу, кабинете за хемију, физику, мултимедијални кабинет, библиотеку. 

Основна функција образовања и васпитања је у потпуности надограђена специфичношћу и различитошћу школе. Већ четири године функционише продужени боравак за ученике првог и другог разреда. Крајем јуне ће бити организован пријемни испит за упис треће генерације ученика седмог разреда са територије Града , надарених за природне науке. Они ће ући у клупе ОШ „Вук Караџић“ као ученици специјализованог математичког одељења. Ученици школе су у могућности да факултативно похађају наставу кинеског језика, коју изводе наставници из Кине. Две генерације ученика су положиле испит у оквиру Школе знаковног језика.

Школска библиотека поседује 6.200 библиотечких јединица. Осим основне функције издавања књига , библиотека има читаву лепезу дешавања. Простор библиотеке се користи за састанке Школског одбора, Педагошког колегијума, Тимова и Актива. Место је одржавања секција у шаху, припрема ученика за такмичење. У оквиру прославе Дана школе често се организују литерарне вечери. Наставници често користе богату стручну литературу и припремају се за наставу. Са ученицима се у оквиру Ђачког парламента, а и мимо њега, организују радионице различитог типа. У овом простору се обележавају различити значајни датуми.

ИНФОРМАТОР О РАДУ ШКОЛЕ ПОГЛЕДАЈТЕ НА ОВОМ ЛИНКУ

ПОРТРЕТ ОШ „ВУК КАРАЏИЋ“ ИЗ ЛЕСКОВЦА

Основна школа “Вук Караџић“ из Лесковца саграђена је и пуштена у рад пре Другог светског рата 1940. године, као четвороразредна. Била је то мала, једноспратна грађевина, у којој се у време рата тешко радило. Дограђена је и  адаптирана 1960. године као осмогодишња школа. Тадашњи ентузијазам , стручност  и несебични рад колектива у нимало тешким  послератним условима, повео је ову школу на врх , где му и припада.

1.9.1984. године почело је са радом издвојено одељење у насељу Бобиште у почетку као четвороразредна , а касније и као осморазредна школа. које и данас има 200 ученика и функционише као издвојено одељење наше школе.

Фискултурна сала је изграђена пи вентралној школи пуштена је на коришћење марта 1989. године .

Тренутно нашу школу похађа 589 ученика, распоређених у 19 одељења централне школе и 9 у издвојеном одељењу у Бобишту.

У школи ради 69 наставника.од чека њих 64 обавља наставно-образовни  процес, а у томе им свестрано помаже 4 стручна сарадника.

Школа поседује уређену библиотеку са преко 6000 библиотечких јединица.

Новоадаптирана фискултурна сала поседује већину наставних средстава, потребних за успешан рад. У наставку сале налази се фискултурни терен који је осим ученицима, добродошао и свим рекреативцима.

Осим тога школа поседује кабинете за природне науке у оба објекта , кабинет та техничко образовање у Бобишту и такође савремени мултимедијални кабинет у оба објекта.

Своје знање и таленат многи од ученика исказују у секцијама  као што су: литерарна драмска, фолклорна, хор, оркестар  и из свих наставних предмета и спортских грана. Ангажовање ученика се не завршава само  у школи, већ своје умеће приказују у културно-уметничким , спортским  друштвима у музичкој школи, сликарским атељеима.

Много је наставника било, оставило свој траг и отишло из колектива, али су неки дошли и ту остали. У школи има истакнутих радника, како старијих, тако и млађих и сви заједно чине јединствен колектив, који има само један циљ – што квалитетније образовање и васпитање ученика.

Наша школа је међу првима у Србији прихватила пројекат ДИЛС и препознала могућност оснаживања за инклузивно образовање. Учешћем у овом пројекту школа је омогућила свим наставницима да се едукују и припреме за рад са ученицима који имају потешкоће у учењу.

Такође смо уочили и схватили проблеме људи са оштећењем слуха и више пута , у сарадњи са Друштвом за глуве и наглуве особе , организовали за наше ученике курс   знаковног језика под називом „Да се боље чујемо и разумемо“.

У време трајања такмичења из свих наставних предмета нашу школу, на свим нивоима од општинског до Републичког такмичења, представљају даровити и вредни ученици. Освајање прва од три места  на Републичком такмичењу из математике, „Мислиши“, историје, географије,хемије, немачког језика, у рукомету, кошарци, пливању стоном тенису, кросу, на ликовним  конкурсу Деца композитори, као и певачи и оркестар су наш понос. Често је школа домаћин неких од такмичења на свим нивоима.

Понос нам је већ петогодишње организовање Мале школе математике за ученике од трећег до осмог  разреда за обдарене ученике за математику  и то не само за ученике  наше школе, већ и за све заинтересоване из града и околине , чиме популаришемо овај предмет и трудимо се да га ученици заволе. Овако припремљени, од стране нашег стручног кадра, са лакоћом полажу пријемни испит и у седмом разреду постају ученици нашег одељења за математички обдарену децу, једину у Србији, која је формирана у оквиру основне школе.

Тако смо  традиционално већ  пет година и успешни домаћини општинског и окружног такмичења из математике на коме учествује највећи број ученика трећег до осмог разреда у нашем граду. Повод за ову организацију је  и математичко одељење, које у свом саставу има , почев од седмог разреда  ученике талентоване, пре свега за математику и физику. Ови ученици , којих има из разних школа Града и околине, већ  шесту генерацију у математици, физици, биологији и хемији на најбољи могући начин репрезентују школу и град, и настављају школовање у престижним средњим школама широм Србије. Зато се надамо да ће ово одељење изнедрити неке нове Аласе , Миланковиће или Пупине.

Ученици  завршавају нашу шоклу, показавши одличне резултате на завршном испиту, што показује висок број бодова из сва три теста, чиме су им широко ,,отворена врата ,, за друге школе.

Успех на свим пољима и правилан психо-физички развој ученика немогућ је без сарадње са свим институцијама у граду и огледа се у учешћу на ликовним, конкурсима, трибинама и другим манифестацијама како у граду, тако и у околини. Учествујемо на свим већим спортским догађајима  било да су такмичарског или ревијалног карактера и наравно освајамо висока одличја. Остварујемо изузетну сарадњу у  са свим институцијама Града Лесковца,здравственим службама,преко Културног центра. Градске библиотеке, Народног позоришта , ЦСУ, Домом културе, свим школама  у граду, па и у округу.

Сарадња са НР Кином уродила је вишегодишњом сарадњом факултативног учења кинеског језика ученика четвртог до шестог разреда. Као резултат одличне сарадње, ентузијазма наставника из Кине, произилази велико интересовање за учење овог  језика.

Оплемењивање  школског простора , које треба код деце да изазове пријатно осећање за боравак у школи, је неодвојиви елемент свих осталих активности. Уређење учионица , замена намештаја, оплемењивање зеленилом  како ентеријера, тако и екстеријера су предуслов да се сви сада пријатније осећамо. Понос је уређени парк и еко учионица у издвојеном одељењу у Бобишту.

Уз осавремењивање  и унапређивање васпитно-образовног рада почев од техничке опремљености, преко стручног усавршавања  наставника, створили су се предуслови за успешнији рад.

Ми смо школа која је препознала индивидуалне потребе и интересовања   ученика, унапредили наставни процес који одговара развоју информатичког друштва, подстичемо позитивне људске вредности како код ученика, тако код запослених, негујемо сарадњу, разумевање и толерантан однос. Код нас смо створили позитивну климу ученика, наставника и наравно родитеља, као и свих који са нама сарађују  у жељи за стицањем нових знања  напретка на свим пољима. Надамо се  да ћемо надаље бити још успешнији .                  

директор школе

Предраг Здравковић

телефон

+381 16 212 980

имејл

osvukle@gmail.com

Scroll to Top